Представители рода Opuntia широко используются в пищевой промышленности и традиционной медицине, отличаются высокими адаптационными способностями к неблагоприятным условиям окружающей среды. Впервые проведена оценка антиоксидантного статуса 6 представителей рода Opuntia, натурализовавшихся на территории Крымского полуострова. Показана взаимосвязь между общей антиоксидантной активностью, содержанием полифенолов, пролина, моносахаров и селена. Установлена взаимосвязь указанных показателей с накоплением малонового диальдегида.
Антиоксидантный статус натурализовавшихся в Крыму представителей рода Opuntia (Tourn.) Mill.
Авторы:
Аннотация
Список литературы
- Багрикова Н.А., Перминова Я.А. Характеристика и распространение натурализовавшихся в Крыму представителей рода Opuntia (Cactaceae) // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции, 2022. – Т. 183. № 3. – С. 149-160. https://doi.org/10.30901/2227-8834-2022-3-140-148
- Голубкина Н.А., Кекина Е.Г., Молчанова А.В., Антошкина М.С., Надежкин С.М., Солдатенко А.В. Антиоксиданты растений и методы их определения. М. Инфра-М, 2020. – 181 с.
- Голубкина Н.А., Папазян Т.Т. Селен в питании. Растения, животные, человек. М.: Печатный город, 2006. – 254 с.
- Ábrahám E., Hourton-Cabassa C., Erdei L.; Szabados L. Methods for determination of proline in plants. // Methods in Molecular Biology, 2010. – P. 639. https://doi.org/10.1007/978-1-60761-702-0_20
- Barba F.J., Garcia C., Fessard A., Munekatac P.E.S., Lorenzo J.M., Aboudiad A., Ouadiad A., Remize F. Opuntia Ficus Indica Edible Parts: A Food and Nutritional Security Perspective // Food Reviews International, 2020. – 1756844. https://doi.org/10.1080/87559129.2020.1756844
- Bradford M.M. A rapid and sensitive for the quantitation of microgram quantitites of protein utilizing the principle of protein-dye binding // Analytical Biochemistry, 1976. – Vol. 7. – P. 248-254. https://doi.org/10.1016/0003-2697(76)90527-3
- Dar M.I., Naikoo M.I., Rehman F., Naushin F., Khan F.A. Proline Accumulation in Plants: Roles in Stress Tolerance and Plant Development // Osmolytes and Plants Acclimation to Changing Environment: Emerging Omics Technologies. Springer, New Delhi. 2016. https://doi.org/10.1007/978-81-322-2616-1_9
- Heath R.L.; Parker L. Photoperoxidation in isolated chloroplasts. I. Kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation // Arch. Biochem. Biophys, 1968. – Vol. 125. – P. 189-198.
- Jeandet P.; Formela-Luboínska M.; Labudda M.; Morkunas I. The Role of Sugars in Plant Responses to Stress and Their Regulatory Function during Development // Int. J. Mol. Sci., 2022. – Vol. 23. – 5161. https://doi.org/10.3390/ ijms23095161
- Martins M., Ribeiro M.H., Almeida C.M.M. Physicochemical, nutritional, and medicinal properties of Opuntia ficus-indica (L.) Mill. and its main ago-industrial use. A review // Plants, 2023 – Vol. 12. – 1512. https://doi.org/10.3390/plants12071612
- Ramadan M.F., Ayoub T.E.M., Rohn S. Opuntia spp.: Chemistry, bioactivity and industrial application. – Springer, 2021. https://doi.org/10.1007/978-3-030-78444-7
Antioxidant status of Opuntia (Tourn.) Mill., naturalized in the Crimea
Authors:
Abstract
Representatives of the genus Opuntia are widely used in the food industry and traditional medicine and are notable for their high adaptability to adverse environmental conditions. The antioxidant status of 6 representatives of the genus Opuntia naturalized in the territory of the Crimean Peninsula was evaluated for the first time. A relationship between the components of total antioxidant activity, the content of polyphenols, proline, monosaccharides and selenium was shown. The correlation between these indicators and accumulation of malonic dialdehyde was established.